VAHŞET

Evil Dead 2: Dead By Dawn, (1987) ilk film, The Evil Dead‘in (1981) hem yeniden yapımı hem de bir devam filmidir. Çünkü orijinal filmin hikayesini kısmen ele alıyor. Her iki filmde de bağlantı noktası Ash karakteri oluyor. Filmdeki olaylar orijinali ile benzer bir şekilde başlıyor ve daha sonra hikaye değişiyor. Bu nedenle film, hem bir devam filmi hem de orijinal hikayeyi tekrardan işlediği için yeniden çevrim olarak nitelendiriliyor. Sam Raimi, korku unsurlarının içerisine kara mizah ve absürt komediyi de ekleyerek türler arasında eşsiz bir denge kurmayı başarıyor.

Sam Raimi, filmin yapımı sırasında yeterli parayı bulamadı, ilk filmin büyük bir hayranı olan Stephen King, yatırımcıları ikna ederek Raimi için gerekli olan finansmanı sağladı.

Konu

Ash (Bruce Campbell) kız arkadaşı Linda (Denise Bixler) ile birlikte ormanın derinliklerindeki bir kulübede tatil yapmaya giderler. Ash, burada eski bir kitap olan Necronomicon’u ve kulübenin sahibine ait olan bir ses kayıt cihazı bulur. Kitabı incelediğinde ve ses kayıt cihazını dinlediğinde ormanın içindeki kötülüğü serbest bırakır. Sonrasında Ash için şafak vaktine kadar kabus dolu bir gece başlar.

Analiz

Ash, film boyunca belirgin bir dönüşüm geçiriyor. Başlangıçta kulübede yaşadığı olaylardan dolayı korkmuş ve zayıf bir durumda kalıyor. Sonrasında yaşadığı olayların farkına varıyor ve hayatta kalmak için savaşma içgüdüsü geliştiriyor.  Zorlu durumlarla karşılaştıkça cesaretini buluyor ve kendi güçlerinin farkına varıyor. Örneğin bir sahnede; Ash’in eli kötülük tarafından ele geçiriliyor, bu durumdan kurtulmak için elini elektrikli testere ile kesmek zorunda kalıyor. Ash’in bu davranışı bedensel acılar ile mücadele edişini ve gücünü kullanma konusundaki kararlılığını gösteriyor.

‘’Şafak Vaktine Kadar Ölü’’

Ash, kötülüğe karşı sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal ve zihinsel bir savaş da veriyor. Örneğin yine bir sahnede; Ash, eşyalar ile birlikte  kahkaha atmaya başlıyor. Kahkaha atmaya başlaması korkutucu ortamdaki kaosla başa çıkma şeklini gösterirken aynı zamanda küçücük bir kulübenin içinde tek başına, çaresiz, yoğun baskı ve stres altında kalması onun normalliğini yitirip deliliğe doğru sürüklenmesini de simgeliyor. Bu sahnede gerçekleşen durum doğaüstü değil, tamamen Ash’in kafasında gerçekleşiyor. Kısacası psikolojik baskı altında kalan Ash’in halisülasyonuna şahit oluyoruz. Tabii eşyaların  kahkaha atmaya başlaması kara mizah ve absürt komedi unsurlarını da güçlendiriyor. Korku ve gülme arasında bir denge oluşturularak izleyici üzerinde hem gerilim hem de eğlence dolu anlar sunuluyor.

Ash, tehlikeli, beklenmedik durumlarla başa çıkma konusunda zeki ve dayanıklı olmayı başarıyor. Kötülük tarafından iki kez ele geçiriliyor fakat kısa bir süre sonra eski haline geri dönüyor bu onun ne kadar mücadeleci olduğunu gösteriyor. Kötülük ile savaşmaya hazırlanırken kesmek zorunda kaldığı eline elektrikli testereyi geçirip ‘’Groovy’’ dediği sahne, karakterin tamamen değiştiğini gösteriyor. Ve en sonunda portalın içinden geçerek Orta Çağ’a ulaştığında izleyicinin gözünde  bir kahraman olarak ortaya çıkıyor.

Not:

‘’Bruce Campbell, kulübenin mutfağında kötülük tarafından ele geçirilmiş eliyle dövüştüğü sahneyi tamamen doğaçlama yapmıştır. Ayrıca filmin yaklaşık 30 dakikaya yakın sahnesi silinmiş ve resmi raporlara göre de orijinal versiyonu kaybolmuştur.’’

Stil-Teknik

Görüntü yönetmeni Peter Deming ve yönetmen Sam Raimi, orijinal filmi aratmayan bir görsel anlatı sunuyorlar. Raimi’nin korku stilini oluşturan hızlı kamera hareketleri filmin en belirgin özelliği oluyor. Sıkça kullanılan geniş açılı lensler ve sürükleyici ses tasarımı sahnelerin atmosferini güçlendiriyor. Bu sahneler korku, gerilim ve tekinsizliği vurgularken aynı zamanda filmin kara mizah unsurlarına da katkıda bulunuyor. Raimi, orijinal filmde popüler hale getirdiği ‘’Shaky Cam’’ tekniğini burada da sıkça kullanıyor. Ash kötülük ile karşılaştığı zaman kamera akrobatik hareketlerle karakterin panik ve çaresizlik hissini izleyiciye geçiriyor. Kötülüğün gözünden işlenen kamera açıları kulübenin içinde hızlı ve çarpıcı hareketler ile dolaşarak sahnelerin heyecanını  arttırıyor ve  izleyiciyi  doğrudan olayların içine çekerek  gerçeğe yakın dinamik bir korku deneyimi sunuyor.

Sam Raimi, kendine has korku stilini yaratırken klasik korku unsurlarını da ustaca kullanıyor. Bruce Campbell, Ash karakterine bambaşka bir boyut kazandırarak oldukça etkili ve eğlenceli bir performans sergiliyor. Bol kanlı, şiddet ve kara mizahla birleşen grotesk dolu sahneler korkuseverler için müthiş bir seyir zevki ortaya çıkarıyor.

Evil Dead 2, 80’lerden günümüze kadar popülerliğini korumuş ve bundan sonra da koruyacak olan korku-komedi türü içerisinde benzersiz bir başyapıttır.

Diğer Yazılar: Ayfer Kaplan
ANGST
YOK ETME ARZUSU : ANGST Angst (1983), 1980’de şartlı tahliye ile serbest...
Devamını Okuyun
Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir