Aşk bir dilse, O’nu yaşama biçimlerimiz olsa olsa Aşk’ın lehçesi olur herhalde. Aşık olurken ne bir doktoruzdur, ne bir manav ne de bir başbakan. İçi başka bir sıfatla doldurulmaz, aşıksan sıfatın sadece “aşık”tır. Ayrıca karşınızdakinin de kim olduğu çok önemli değildir, nasılsa birkaç dakika sonra, ağzından çıkacak ilk kelimelerle birlikte yıllardır tanıdığımız kişi olup çıkacaktır. Yani görecenin ve hizafiliğin son noktasıdır: AŞK!
Noel yaklaşırken Londra’da yaşanan 10 farklı aşk hikayesini anlatan Aşk Her Yerde (Love Actually), aşkın nerede, ne zaman, ne şekilde karşımıza çıkacağını bilemeyişimizi bizlere sunmakla birlikte kendisiyle karşılaştığımızda imkansız kelimesinin anlamını nasıl yitirdiğini ve bunun uğruna neler yapılabileceğini izleyiciye etkili örneklerle aktarıyor.
Filmin içinden birkaç örnek verecek olursam; mesela İngiliz başbakanının aşık olduğu kadını Amerika devlet başkanından kıskanması sonucu, basın toplantısında başbakanın başkana dolayısıyla Amerika’ya, tabiri caizse “kafa tutması” ya da minik bir çocuğun ulaşılması imkansız olarak gördüğü okulun en güzel kızı uğruna haftalarca müzik aleti çalışması gibi…
Farklı hayatlardan insanların yaşadığı aşk hikayelerine yer verilen filmde bu durum, filmin savunduğu fikri destekleyen en önemli unsurlardan birisi gibi gözüküyor ancak sadece aşkına kavuşabilenlerin hikayeleri açısından ele alınması, film bittikten sonra gerçek hayata dönüp baktığımızda, bizi biraz hayal kırıklığına uğratabilir diye düşünüyorum.
Pek çok ünlü oyuncunun rol aldığı filmin başrollerinde Hugh Grant, Colin Firth, Martine McCutchan, Liam Neeson ve oscar ödüllü aktris Emma Thompson oynuyor. Ayrıca, özellikle Mr. Bean filmlerinden tanıdığımız aktör Rowan Atkinson’ın da filmde küçük bir rolü bulunmakta.
Bridget Jones’un Günlüğü ve Nothing Hill gibi unutulmaz filmlerin de yazarı olan Richard Curtis’in ilk yönetmenlik deneyimini yaşadığı “Aşk Her Yerde”, Empire Awards’ta “En İyi İngiliz Filmi” ödülünü almaya hak kazanmıştır. Ayrıca Emma Thompson da bu filmdeki performansıyla “Empire”, “Evening Standards British Film” ve “London Criticis Circle Film” ödüllerinde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü almaya hak kazanmıştır.