Bu sene ilk kez düzenlenen Kocaeli Kısa Film Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla 1-5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalin direktörlüğünü Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın oyuncularından olan Azer Şelte, jüri başkanlığını ise yönetmen Özer Feyzioğlu üstlendi.
Hüseyin Avni Danyal, Nedim Saban, Can Sipahi, Ümmü Burhan, Nilgün Öneş, Bedir Acar, Barış Sarhan, Kadri Beran Taşkın, Raşit Ağzıkara, Nurullah Tuncer, Benal Tairi ve Doç. Dr. Mehmet Arslantepe’nin jüri üyesi olduğu Kocaeli Kısa Film Festivali’nde tam 13 film tüm kategorilerde değerlendirmeye alınırken, bunların 12 tanesi En İyi Film Ödülü için yarıştı.
Yarışan Filmler ve Yönetmenleri:
Babamın Öldüğü Gün / Emre Sefer (2022)
Bir Nehir Kıyısında / Muhammed Furkan Daşbilek (2020)
Brigitte Bardot / Çağıl Bocut (2020)
Çerçeve / Berk Sata – Mert Sata (2020)
Göl Kenarı / Aziz Alaca (2020)
Hasat / Ömer Faruk Yardımcı (2020)
Hello Afrika / Hasan Serin (2020)
İntihar Bekçisi / Selin Aktaş (2022)
Kara Kutu / Can Deniz Atıcı (2020)
Kimin Umurunda / Yeliz Gürkan (2021)
Kömür / Reşat Fuat Çam (2019)
Şero / Mustafa Efelti (2021)
Düşler ve Düşüşler / Ulaş Zorlu (2021)
Bunlardan sadece “Düşler ve Düşüşler” filmi, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü için adaydı. (Ümit Beste Kargın)
***
Kocaeli Kongre Merkezi’nde 1 Ekim Cumartesi günü açılışı yapılan festivale Kocaeli halkının, özellikle üniversite öğrencilerinin ilgisi büyüktü. Tören öncesinde ikram edilen kahveyle ve fondaki plak dinletisiyle birlikte fuaye alanını gezme imkanım da oldu, Kocaeli’nin çeşitli semtlerinde çekilen sokak fotoğraflarının sergilendiği karma bir sergiye katılma fırsatı bulmuş oldum. Geleneksel açılış konuşmaları ile başlayan festival töreni, tiyatro ve sinema sanatının başarılı ve emektar isimlerinin layık bulunduğu onur ödüllerinin takdimi ile devam etti.
Erdal Tosun Sinema ve Emek Ödülü tiyatro ve sinema oyuncusu Zuhal Gencer’e,
Yaşam Boyu Onur Ödülleri yönetmen Ümit Efekan ile tiyatro ve sinema oyuncusu Nevra Serezli’ye,
En İyi Oyuncu Ödülü tiyatro ve sinema oyuncusu Serdar Orçin’e,
Sinemaya Emek Ödülü tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Halil İbrahim Kalaycıoğlu’na,
Umut Veren Oyuncu Ödülü ise “Kesişme: İyi ki Varsın Eren” filmindeki ilk oyunculuk performansı ile Rahman Beşel’e verildi.
Kongre Merkezi dışında Kocaeli Üniversitesi bünyesinde bulunan Prof. Dr. Baki Komşuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi ile Kazıklı Kervan Sarayı Kültür Yapısı film gösterimleri, atölye ve söyleşilere ev sahipliği yaptı.
***
“Babamın Öldüğü Gün” (Emre Sefer), “Bir Nehir Kıyısında” (Muhammed Furkan Daşbilek), “Brigitte Bardot” (Çağıl Bocut) ve “Çerçeve” (Berk Sata – Mert Sata) dramatik ve teknik olarak olgun bir sinema diline sahip filmler olarak öne çıkıyordu. “Brigitte Bardot” ile “Çerçeve”yi favorilerim olarak bir adım daha öne çıkarabilirim. Ayrıca “Bir Nehir Kıyısında”nın çekim tekniğini çok başarılı buldum, görüntü yönetmeni Mustafa Yeşilova iyi kotarmış bu işi, tebrikler. Çağıl Bocut ismini ise sinemaseverler hatırlayacaktır eminim; çok kısa bir süre önce senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği ilk uzun metraj çalışması olan Sardunya’yı (2021) izlemiştik.
“Çerçeve”yi izlemek isterseniz de elinizi çabuk tutun ve Başka Sinema’nın 9 Ekim’e kadar sürecek olan “Evde Festival / Kısa Film Seçkisi” etkinliğinde izleme fırsatını kaçırmayın. Ayrıca bu etkinlikte “Çerçeve” dışında tam 22 kısa filmin daha olduğunu belirtmeden geçmeyeyim.
***
Kocaeli Kısa Film Festivali de ilk kez düzenlediği bu organizasyon ile sinema öğrencilerini ve sinemacı olmak isteyen gençleri yarıştırmaktan çok üretmeye ve festivale katılmaya teşvik etmeyi amaçlamış. Bu sebeple başlangıçta verilmesi düşünülmeyen ödüllerin hem emeği takdir etmek hem motivasyonu kamçılamak amacıyla sonradan jüri tarafından takdimi uygun görülmüş, iyi de olmuş.
Çok fazla kategoriye bölünmeden verilen ödüllerde desteklenen isimler şöyle:
En İyi Film: Kömür
En İyi Yönetmen: Reşat Fuat Çam (Kömür)
En İyi Kadın Oyuncu: Pınar Gök (Kömür)
En İyi Erkek Oyuncu: Kayhan Açıkgöz (İntihar Bekçisi)
Yönetmenler ve yönetmen olmak isteyen çoğu insan için kısa filmler uzun metraj filmleri çekebilmek adına basamak gibi görülse de bu algı son yıllarda kırılmaya başladı. Uzun metraj çekse bile yönetmenlerin kısa filmlerden kopmayışı, yazmaya ve çekmeye devam etmesi ve yapımcıların kısa film çekmek isteyenlere olan desteği bu yöndeki üretimin devamlılığı adına sevindirici ve çok mühim. Dünya üzerinde de bunun pek çok örneğine rastlayabiliyoruz. Ayrıca ülkemizdeki kısa film festivallerinin sayısının her geçen yıl artması da bu umudu yükseltiyor.
***
Son altı yıldır yaşadığım şehir olan Kocaeli, zihinlerde öylesine çok “sanayi şehri” olarak kodlanmış ki sanki başka türlüsü mümkün değilmişçesine kültür-sanat anlamında kısır bir döngü içinde kaldığını gözlemliyorum ne yazık ki. Bu şehrin insanları, özellikle sanatla profesyonel anlamda uğraşanlar, Radyo-TV-Sinema okuyan gençleri vizyon ya da popüler kültür üretimi dışında kalan alternatif konserler, tiyatro oyunları (ödüllü ve kapalı gişe oynayanları dahil), festivallerde yarışan ve ödüllerle dönen bağımsız sinema örneklerinden ne yazık ki mahrum kalıyor. Şehirde sinema adına böyle bir festivalin düşünülmüş ve yapılmış olması mutluluk verici. Bu anlamda festivalin düzenlenmesine ön ayak olan ve taşın altına elini koymaktan imtina etmeyen başta festival direktörü Azer Şelte olmak üzere, Festival İdari Koordinatörü Başar Alemdar’a, jüri üyelerine, bakanlığa, belediyeye ve emekleri olan herkese tek tek teşekkür etmeden geçmemek gerek. Bir şahsi teşekkürüm de etkinlik boyunca irtibatta kaldığım, beni ve diğer konukları tüm güler yüzlülüğü ile ağırlayan ve yardımını esirgemeyen festivalin İletişim Direktörü olan Sedef Subölen’e.
Nice festivallerde buluşabilmek dileğiyle…