Altın Küre 2019 Ödül Tahminleri

77. Altın Küre Ödülleri 5 Ocak gecesi saat 03.00’te başlayacak törenle, yine Ricky Gervais’in sunumuyla sahiplerini bulacak. Film ve diziler çeşitli dallarda ödüllere ulaşmaya çalışacak ancak biz televizyon dallarını bir köşeye bırakıp filmlere odaklanalım şimdi. Bildiğimiz üzere Altın Küre’de filmler 14 dalda değerlendirilmektedir. Bu 14 kategorinin her birine ayrı ayrı değinerek, enine boyuna hangi adayın kazanmaya daha yakın olduğunu konuşalım. E o zaman uzatmadan başlayalım.

EN İYİ FİLM (DRAMA):

The Irishman
Marriage Story
Joker
1917
The Two Popes

Marriage Story 6, The Irishman 5, Joker ve The Two Popes 4, 1917 ise 3 adaylık aldı biliyorsunuz. Seçiciler The Two Popes’a bu kadar bayılan ve destek veren ilk büyük grup. Umarım bu defter burada kapanır. The Two Popes muhtemelen sıfır ödülle geceyi kapatacaktır. Bu gereksiz filmle beraber 1917’yi de hemencecik saf dışı bırakabiliriz. Joker’in girebildiği her dala girdiğini ve hiç hesapta yokken, sürpriz bir şekilde yönetmenlik adaylığı aldığını biliyoruz. Aslında düğümün çözümü burada saklı olabilir. HFPA filme bayılmış belli ki. Joker iki Netflix yapımıyla boy ölçüşebilecek mi, bekleyip göreceğiz. Joker ile Marriage Story’nin en iyi erkek oyuncu dalında ödül için çetin bir yarış içerisinde olduğunu biliyoruz. Ancak yönetmenlik dalında 5. koltuk için iki film ringe çıktı aslında. Ve adayların açıklanmasıyla Joker’in bu yarışta Marriage Story’ye göre daha avantajlı olduğu anlamamız gerekiyor. The Irishman en iyi erkek oyuncu dalında, Marriage Story ise yönetmenlik dalında kan kaybetti. Her iki filmin de aşırı sevilmediğini buradan çıkarabiliriz. Hollywood Yabancı Basın Birliği, The Irishman’i hantal veya ağır veya ne bileyim çok uzun bulup güzel bir sürpriz yaparak Joker’i değerlendirir mi, bunu kestirmek biraz güç ama keşke bu rüya gerçek olsa! Daha geçen yıl A Star is Born ve BlacKkKlansman’ı bir kenara iterek Bohemian Rhapsody filmini ödüllendirdiler. Neden olmasın deyip geçiyorum. Netice itibariyle Scorsese’nin yaygara koparan filminin asıl rakibinin Marriage Story değil Joker olduğunu, ancak bu uzun epik filmin bir şekilde bu dalda ağırlığını koyacağına inanıyorum.

KAZANACAK: The Irishman

KAZANABİLİR: Joker

SÜRPRİZ: Marriage Story

EN İYİ FİLM (MÜZİKAL & KOMEDİ):

Once Upon a Time in Hollywood
Jojo Rabbit
Knives Out
Dolemite is My Name
Rocketman

Knives Out, Dolemite is My Name ve Rocketman’in bu kategoride kontenjan doldurduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Jojo Rabbit ise HFPA’dan gereken desteği alamadı. Sadece 2 adaylık vermeyi yeterli görmüşler. Ben açıkçası Toronto’dan seyirci desteği ile gelen filmin daha ön plana çıkacağını düşünüyordum. Bir-iki adaylık daha alsaydı şu an rahatlıkla Once Upon a Time in Hollywood’la çekişmelerini konuşabilirdik. Velhasıl Tarantino filminin mutlak favori olduğunu söyleyip ne dilimde tüy bitireyim ne de parmaklarımı boşuna yorayım.

KAZANACAK: Once Upon a Time in Hollywood

KAZANABİLİR: Jojo Rabbit

SÜRPRİZ: Kimin haddine!

YÖNETMEN:

Bong Joon Ho – Parasite

Martin Scorsese – The Irishman
Quentin Tarantino – Once Upon a Time in Hollywood
Sam Mendes – 1917
Todd Phillips – Joker

En çok heyecan duyduğum kategori bu! Kazanacak olanı kestirmek bana göre ziyadesiyle güç. Tamam, Todd Phillips’i çok sevdiler ama bu kadar. Sam Mendes’i teknik harikasından dolayı kutlayıp geçeceklerdir. Bu da tamam. Oyunculukları çıkardığımızda her şeyiyle vasat olan Once Upon a Time in Hollywood’un neden bu kadar baş tacı edildiğini asla anlayabilmiş değilim. Benim ne düşündüğümün hiçbir öneminin olmadığını hatırlayarak devam edeyim. Fazla umursanan Tarantino’nun, Oscarlar’da da büyük bir çekişme yaşayacak Bong Joon Ho – Martin Scorsese ikilisi ile baş edebileceğini düşünmüyorum. DiCaprio, Pitt, Robbie, 70’ler Hollywood, Roman Polanski, Sharon Tate vs. deyip salya sümük Tarantino’ya sarılırlarsa şaşırmayacağım ama aklımızı başımıza alıp düşündüğümüzde, bu yarışın tamamen Bong – Scorsese arasında geçmesi gerekiyor. Parasite, Kutsal Altın Küre Anayasası’nda yer alan değişmez ve değiştirmesi teklif dahi edilemez kuralı gereği en iyi film kategorisinde yarışamıyor malum. Yasal engeller sebebiyle Parasite ana dalda The Irishman’le yarışma şerefine nail olamasa da ben Bong’un burada ipi göğüsleyeceğini düşünüyorum. Çünkü filmi şu an Amerika’nın her yerinde övülüyor, dolayısıyla bu övgülerden en büyük payı yönetmenin kendisi alıyor. Eleştirmen ödüllerinde en çok ödül toplayan yönetmen oldu. The Irishman’e (dolaylı olarak Scorsese’ye) burun kıvıran az da olsa birileri var ama Bong’a yok. Gangs of New York, The Departed ve son olarak Hugo ile bu ödülü üç kez kucaklayan Scorsese, pekala yine sahneye çıkıp teşekkür konuşması yapabilir ancak ben risk alıp, inat edip Bong diyeceğim.

KAZANACAK: Bong Joon Ho

KAZANABİLİR: Martin Scorsese

SÜRPRİZ: Quentin Tarantino

ERKEK OYUNCU (DRAMA):
Joaquin Phoenix – Joker
Adam Driver – Marriage Story
Antonio Banderas – Pain and Glory
Jonathan Pryce – The Two Popes
Christian Bale – Ford v Ferrari

Burada Phoenix – Driver dışında bir isim konuşmak yersiz olur. Açıkçası eleştirmen ödüllerinde Adam Driver ezici bir üstünlük sağladı ama bu hep olur. Eleştirmenlerin ön plana çıkardığı isimlere sektörün dur dediği çok oldu geçmiş yıllarda. İkisinin de filmi çok büyük ve daha da önemlisi ikisi de HFPA tarafından çok sevildi. Ancak Marriage Story yönetmenlik dalında dışarda kaldı, Joker ise hiç hesapta yok iken bir “ekstra” adaylık kopardı. Bunun bir kırılma noktası olduğunu yukarıda belirttim. Ayrıca Joker karakteri daha gösterişli ve daha baskın. Üstüne Phoenix’in daha büyük bir star olduğu gerçeğini eklediğimizde az farkla da olsa kazanacak isim belli oluyor.

KAZANACAK: Joaquin Phoenix

KAZANBİLİR: Adam Driver

SÜRPRİZ: Mümkün değil.

KADIN OYUNCU (DRAMA):

Renee Zellweger – Judy
Charlize Theron – Bombshell
Scarlett Johansson – Marriage Story
Saoirse Ronan – Little Women
Cynthia Erivo – Harriet

Konuşacak bir şey yok. Zellweger’a ödülü hayırlı olsun. Mutlak favori belli olsa da Johansson ve Theron sadece isimleriyle bile korkutuyor.

KAZANACAK: Renee Zellwegwer

KAZANABİLİR: Scarlett Johansson

SÜRPRİZ: Charlize Theron

ERKEK OYUNCU (MÜZİKAL & KOMEDİ):

Eddie Murphy – Dolemite is My Name
Leonardo DiCaprio – Once Upon a Time in Hollywood
Taron Egerton – Rocketman
Daniel Craig – Knives Out
Roman Griffin Davis – Jojo Rabbit

Yılın kampanya yapma anlamında en çalışkan ismi Taron Egerton. Ancak geçen yıl Bohemian Rhapsody ile Rami Malek benzer bir rolle ortalığı silip süpürmeseydi şu an ciddi ciddi Egerton’u konuşabilirdik. Adaylığının tadını çıkarsın ve önüne baksın. DiCaprio – Murphy çekişmesinden kim sağ kalacak sorusunun cevabını kolaylıkla veremiyoruz. Murphy çok istiyor, bunun için çok çalışıyor ama bu yetmeyebilir. Çünkü karşısında çok sevilen bir filmle, daha önce bu ödülü 3 kez alan bir adet DiCaprio var. Kafamızı karıştıran Murphy’nin gösterişli oyunu. Yoksa çoktan oyumuzu verip geçerdik. Her ikisinin de kazanması için çok mantıklı sebepler var. Ben, en iyi film ödülünü (müzikal & komedi) alan filmin oyuncusunun bir adım önde olduğunu düşünerek bu çıkmazdan çıkmayı başarayım.

KAZANACAK: Leonardo DiCaprio

KAZANABİLİR: Eddie Murphy

SÜRPRİZ: Yok. Ama Taron Egerton ismini bir kez daha kullanmak istiyorum.

KADIN OYUNCU (MÜZİKAL & KOMEDİ):

Awkwafina – The Farewell
Ana de Armas – Knives Out
Beanie Feldstein – Booksmart
Emma Thompson – Late Night
Cate Blanchett – Where’d You Go Bernadette?

Awkwafina o kadar rakipsiz ki. Ancak geçmişte HFPA’nın yabancı oyunculara olan mesafesini bildiğimizden, bir an için, başka kimi düşünebilirler ki diye bir soru sorup cevabını almaya çalıştığımızda, toplu performans anlamında birçok yerde ismi anılan Knives Out’un kalabalık oyuncu ekibinden Ana de Armas ya da Booksmart’ta suyu epeyce sıkılan Beanie Feldstein isimleri akla gelebilir. Bu sesli düşünme sürecinden bir an önce kurtulup efsane emektar oyuncuların doldurduğu kategoriye zıplayayım. Bu arada Cate Blanchett isimli tanrıçanın aday olduğu ve isminin hiç anılmadığını görmek aşırı saçma. Ah şu kapitalizm!

KAZANACAK: Awkwafina

KAZANABİLİR: Ana de Armas

SÜRPRİZ: Beanie Feldstein

YARDIMCI ERKEK OYUNCU:
Brad Pitt – Once Upon a Time in Hollywood
Al Pacino – The Irishman
Joe Pesci – The Irishman
Tom Hanks – A Beautiful Day in the Neighborhood
Anthony Hopkins – The Two Popes

Buradaki her adayın filmlerinde çok iyi olduklarını, filmlerini sırtladıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hopkins ve Hanks’in hiç şansları yok diyerek bu ikisini rahatlıkla eleyelim. Eleştirmen birliklerinde Pesci ve Pitt’in isimleri çokça ön plana çıktı. Al Pacino, rol arkadaşına göre daha dışa dönük ve gösterişli bir oyunculuk sergilese de eleştirmenlerden pek yüz bulamadı ancak bu oyunculuk sektörde daha çok takdir ediliyor. İki ismin burada birbirine ayak bağı olacağı ihtimali düşünüldüğünde, bu durum Pitt’in ekmeğine fazlasıyla yağ sürecektir. Pitt filmde karizmasıyla, sempatisiyle, rahat tavırlarıyla, pek çok sahnede rol çalmasıyla rahatlıkla ödüle ulaşır diyemiyorsak, bunun sebebi karşısında çok güçlü rakiplerin bulunmasındandır. Pitt bir kazaya kurban giderse ben Pesci’nin bir santim daha önde olacağını hissediyorum.

KAZANACAK: Brad Pitt

KAZANABİLİR: Joe Pesci

SÜRPRİZ: Al Pacino

YARDIMCI KADIN OYUNCU:

Jennifer Lopez – Hustlers
Laura Dern – Marriage Story
Margot Robbie – Bombshell
Annette Bening – The Report
Kathy Bates – Richard Jewell

Buradaki yarış geçen yılki Lady Gaga – Glenn Close çekişmesine ne kadar benziyor değil mi? Lady Gaga, A Star is Born’da, yıl boyunca her yerde konuşulan, çok fazla izlenen ve popüler hale gelen “büyük” bir filmde rol almasına rağmen, kıyas kabul edilmeyecek derecede “küçük” ve bilinmeyen bir filmin başrolü Glenn Close’a ödül gecesinde boyun eğdi. “Lady Gaga bir müzisyen ve pop star idi, karşısında yılların emektar oyuncusu vardı” falan demeyin. Matematik aynı. Diyorum ki; Lady Gaga, A Star is Born ile başaramadıysa, Jennifer Lopez çok daha arka planda kalan ve Altın Küre’de tek adaylık alan filmle bunu başaramaz. En azından çok zor diyorum. Sonuçta burada da Laura Dern’den bahsediyoruz yani. Kadın piyasanın aranan oyuncusu ve Marriage Story her anlamda çok “büyük” bir film. Evet, Dern’ün filmde gösterişli bir rolü yok ama Lopez’in var mı? Yani cinsiyetçi gözükmek istemiyorum ama kalçalarından konuşacaksak fikrim değişir ancak burada kalçalar söz konusu değil, oyunculuk mevzu bahis. Herkesten farklı olarak Laura Dern deyip pazarı pazartesiye bağlayan geceyi bekleyeyim bakalım.

KAZANACAK: Laura Dern

KAZANABİLİR: Jennifer Lopez

SÜRPRİZ: Margot Robbie

SENARYO:

Marriage Story
Once Upon a Time in Hollywood
Parasite
The Irishman
The Two Popes

Tüm adayların kazanma şansının olduğu tek kategori. HFPA bu dalda geçmişte o kadar sürpriz isimleri ödüllendirdi ki, kazanacak ismi kestirmek epey zor. Ben ödülün Marriage Story’ye gitmesinin anlamlı olacağını düşünüyorum. Noah Baumbach’in yönetmenlik dalındaki adaylığını başkasına verdikleri için kendisine karşı borçlu hissedeceklerini ve ödülü kendisine vereceklerini düşünüyorum. Neticede film her yerde senaryo ödülü alıyor ve Oscar’da da en favori senaryoya sahip filmin şimdilik bu film olduğu gözüküyor. Altın Küre aday seçicilerinin bu kategorideki her filmi fazlasıyla beğendikleri için pekala her filmin kazanma olasılığı var. Katolik Kilisesi’ne güzelleme yapan yılın en riyakar filmi ödüllendirilmesin de gerisine tamamım. Ah pardon, Once Upon a Time in Hollywood da varmış!

KAZANACAK: Marriage Story

KAZANABİLİR: Once Upon a Time in Hollywood

SÜRPRİZ: Parasite

YABANCI FİLM:

Parasite
Pain and Glory
The Farewell
Portrait of a Lady on Fire
Les Miserables

Hayaller Portrait of a Lady on Fire, hayatlar Parasite.

KAZANACAK: Parasite

KAZANABİLİR: Pardon?

SÜRPRİZ: Nasıl yani?

ANİMASYON:

Toy Story 4
Frozen II
Missing Link
How to Train Your Dragon: The Hidden World
The Lion King

HFPA, devamları aday olan üç animasyonu da seviyor ve zaten geçmişte hepsini ödüllendirdi. Hangisini daha çok seviyor sorusunun cevabı mı aranacak bu dalda? Yoksa kendilerine yeni bir meşgale mi arayacaklar? Ellerinde bu kadar malzeme varken ve halihazırda filmlerin bu kadar reklamı yapılmışken başka bir yöne bakacaklarını zannetmiyorum. Gerek bütçesi ve hasılatı, gerekse de elde ettiği eleştirel başarı ve hatta genel izleyici beğenisine baktığımızda rahatlıkla Toy Story 4 dememiz gerekiyor.

KAZANACAK: Toy Story 4

KAZANABİLİR: Frozen II

SÜRPRİZ: Missing Link

MÜZİK:

Hildur Guðnadóttir – Joker

Thomas Newman – 1917
Randy Newman – Marriage Story
Alexandre Deslat – Little Women
Daniel Pemberton – Motherless Brooklyn

Seçicilerin Joker’e gösterdikleri özel ilgi nedeniyle Hildur diyeceğim elbette ama Thomas Newman’ın 1917’deki melodileri beni benden almıyor değil. Müziğin bir araç olarak bu iki filmdeki misyonu çok önemli. Joker’deki kasvetli atmosferi oluşturmada ve bunu izleyicinin iliklerine kadar hissettirmede kuşkusuz müzik başrol unsurlardan biri. 1917’yi en azından burada değerlendirmek isteyebilirler. Ben, Hildur Guðnadóttir ve dört erkek nidamı atıp Emma Stone’a nazire yaparak tarafımı belli edeyim ve kendimi Joker’in sarhoş eden müziklerine teslim edeyim.

KAZANACAK: Hildur Guðnadóttir – Joker

KAZANABİLİR: Thomas Newman – 1917

SÜRPRİZ: Daniel Pemberton – Motherless Brooklyn

ŞARKI:

Rocketman – I’m Gonna Love Me Again
Frozen II – Into the Unknown
Cats – Beautiful Ghosts
Harriet – Stand Up
The King Lion – Spirit

Filme ve erkek oyuncusuna adaylık verildi, üstüne burada da aday. E şarkı da acayip iyi. O zaman Rocketman neden değerlendirilmesin ki? Açık bir favori yok açıkçası. Cats ve Harriet’in şarkılarını biraz sönük buldum, o yüzden onları eledim. Frozen II animasyon yerine burada değerlendirilebilir ya da Beyonce’ye yer açabilirler. Kim bilir…

KAZANACAK: Rocketman

KAZANABİLİR: Frozen II

SÜRPRİZ: The King Lion

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir