FİLM:
KAZANIR: Parasite
KAZANABİLİR: 1917
YÖNETMEN:
Film ödülünü kim kazanırsa kazansın, yönetmenlik ödülü 2.kez Sam Mendes’e gidecek gibi görünüyor. 2014 yılında Inarritu, uzun plan sekansları başarılı kurgu hileleri ile tek plan sekans gibi çektiği Birdman ile yönetmen Oscarı’nı almıştı. Benzer yönetmenlik denemesi ile 1. Dünya Savaşı’nı konu alan 1917’nin de, teknik meziyetleri Birdman kadar olamasa da başarılı bir iş ortaya koyduğu açık. Sam Mendes’e küçük bir ihtimal de olsa çelme takma olasılığı bulunan tek yönetmen ise Bong Joon Ho. Bong, eleştirmen birliklerinden bolca yönetmenlik ödülü alsa da sıra meslek birliklerine geldiğinde Sam Mendes dışında kimsenin esamisi okunmadı. Bu içi boş ama mükemmel ambalajlanmış filme yönetmenödülü hayırlı olsun.
KAZANIR: Sam Mendes (1917)
KAZANABİLİR: Bong Joon Ho (Parasite)
KADIN OYUNCU:
Hollywood’un önemli figürlerinden Judy Garland’ın bağımlılıkları, yalnızlıkları, yanlış ilişkileri, melankolik ruh hali Judy adlı kötü bir filmle yansıtılmaya çalışılmışsa da başarılamamış ancak Zellweger’in rolünün hakkını verdiğisöylenebilir. Akademi’nin sevdiği, aradığı oyunculuk tam anlamıyla bu. Aday olan diğer isimlerden Johansson’u daha başarılı bulsam da ödülün sahibi belli.
KAZANIR: Renée Zellweger
KAZANABİLİR: Scarlett Johansson
ERKEK OYUNCU:
Phoenix – Driver arasında daha uzun süreceğini düşündüğüm çekişme pek uzun sürmedi. Eleştirmen birliklerine Driver ambargo koysa da Altın Küre ödülleri ile başlayan sektör ödüllerinde işin rengi değişti ve ibre Phoenix’e doğru kaydı. Açıkçası ikisi de dışa dönük, abartılı oyunculuk sergilemiş ancak -biraz da Phoenix’in sırası geldiği için– kendisininbaşarılı performansını kaçırmak istemediler. Phoenix şu an yeryüzünün en başarılı oyuncularından biri, ödülü de son derece hak ediyor.
KAZANIR: Joaquin Phoenix
KAZANABİLİR: Adam Driver
YARDIMCI KADIN:
Marriage Story ödül sezonunun başlarındaki konumunukoruyabilseydi, şu an Laura Dern ile sahneye filmin diğer iki oyuncusu da çıkabilirdi. Ancak gelinen noktada Dern ile yetinilecek. Bu yıl dört oyunculuk ödülü konusunda sektörde konsensüs oluştuğundan söyleyecek çok bir şey kalmıyor. Küçük bir ihtimal de olsa Scarlett Johansson’un adını anmak gerek. Kadın oyuncu kategorisinde kendisine oy vermeyenler, bu dalda hakkaniyet sağlanması için yüzlerini ona dönebilir. Ancak Dern o kadar favori ki, bu saatten sonra başka bir senaryonun gerçekleşme ihtimali yok gibi.
KAZANIR: Laura Dern
KAZANABİLİR: Scarlett Johansson
YARDIMCI ERKEK:
Harika kariyerine dönüp baktığımızda, bu zamana kadar Brad Pitt’in ödüllendirilmemesi gerçekten inanılır gibi değil. Tarantino’nun son oyuncağı Once Upon a Time in Hollywood’da oyunculuğu ile değil de karizması ile ödülü alacağı kesin.
KAZANIR: Brad Pitt
KAZANABİLİR: Joe Pesci
ÖZGÜN SENARYO:
1917’nin burada adaylık alması tamamen absürt komedibence. Knives Out da kontenjan doldurma düşüncesiyle yer alabilmiş. Bir ay öncesine kadar Marriage Story mutlak favori iken, Altın Küre ödüllerinden sonra filmin iddiası gün geçtikçe azaldı. Şu an yarış tamamen Parasite ile Once Upon a Time in Hollywood arasında geçmekte. Parasite birçok meslek birliği tarafından tereddütsüz bir şekilde kucaklandı. Obirliklerden biri WGA (Yazarlar Birliği). Film, bunun üstüne bir de BAFTA’dan (Britanya Film Akademisi) özgün senaryo ödülü almayı başardı. Öte yandan en büyük rakibi Once Upon a Time in Hollywood ise, Altın Küre ve Critics’ Choiceödüllerinde mutlu sona ulaştı. Hangisi mutlu sona ulaşırsorusuna benim cevabım Parasite. Çünkü senaryosu daha akılda kalıcı ve daha vurucu. Rakibi gibi hantal değil.
KAZANIR: Parasite
KAZANABİLİR: Once Upon a Time in Hollywood
UYARLAMA SENARYO:
10 adaylık alan The Irishman’in sıfır çekme ihtimalinin bu kadar yüksek olması akıl alır gibi değil. Aday tüm filmler içerisindeki en kaliteli filmlerden biri olmasına rağmen, ödül anlamında bu kadar az değer görmesi çok acı. The Two Popes Akademi’nin tam aradığı bir senaryo aslında ama film neyse ki yokları oynuyor. Joker’in seveni kadar nefret edeni olması ve güya tartışmalı okumalara açık olması fikri, buradaki şansını zora soktu. The Irishman’in zor ve tahammül gerektiren senaryosu, Hollywood sinema sektörü için çok fazla. Bu da işini zorlaştırıyor. Little Women favorilerden biri olsa da son günlerde özellikle Akademi’nin oylama sürecinde Jojo Rabbit’in yükselişe geçerek WGA ve BAFTA’dan ödül alması dengeleri değiştirebilir. Ayrıca ritimli bir şekilde yormadan izleten Jojo Rabbit tam Akademi’nin ağzına layık. Ayrıca film eleştirmenlerce topa tutulsa da sektör filme tam destek verdi. Little Women – Jojo Rabbit çarpışmasından Jojo Rabbit’in sağ çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum.
KAZANIR: Jojo Rabbit
KAZANABİLİR: Little Women
SİNEMATOGRAFİ:
Yönetmen ödülü Sam Mendes’e gidiyorsa, sinematografiödülünün Roger Deakins’tan başkasına gitmesini düşünmek absürt olur. Yıllarca ödül alma konusunda ağzını açıp başkalarının teşekkür konuşmasını dinleyen Deakins’ın ikinci Oscar’ı hayırlı olsun.
KAZANIR: 1917
KAZANABİLİR: The Irishman
KURGU:
Bir zamanlar kurgu adaylığı alamayan bir filmin film ödülünü alması imkansızdı. Hatta çoğu zaman en iyi film ödülünü alan film kurgu ödülünü de alıyordu. Oysa bu yıl en büyük favori olan 1917’nin kurgu adaylığı bile yok. Aynı tekniği uygulayanBirdman da kurgu adaylığı alamadan zafere ulaşmıştı.BAFTA’da Parasite’ın yokluğunda Ford v Ferrari ödüle rahat ulaştı ancak ACE’de (Kurgucular Birliği) zafer Parasite’ın oldu. Yarışın da bu ikisi arasında geçmesi bekleniyor açıkçası. Ancak bunun olası bir sürprize gebe bir kategori olduğunu da söylemekte fayda var. O sürprizi yapabilecek film de Jojo Rabbit’ten başkası değil. Joker düzgün ama düz, The Irishman ise uzun ve yorucu kurgusu ile ödüle uzak bana kalırsa.
KAZANIR: Parasite
KAZANABİLİR: Ford v Ferrari
PRODÜKSİYON TASARIMI:
Once Upon a Time in Hollywood ADG (Prodüksiyon Tasarımı Birliği) ödüllerinde zorlu rakiplerini yendi, Critics’Choice ödüllerinde ise mutlu sona ulaşarak favori pozisyonuna dönüştü. Gel gelelim 1917’nin BAFTA zaferi kafa karıştırmıyor değil. Ancak set tasarımlarına bakıldığında Tarantino’nun son oyuncağının neredeyse en iyi yanı setleri idi. Gerçek anlamda kendinizi o dönemin Hollywood’unda hissetmemeniz işten bile değil. 1917’nin dış mekan çekimlerinin yoğunluğu, izleyicinin set işçiliğini görmesini az da olsa engellediği için film rakibinin bir adım gerisinde kalıyor. Aman efendim, sonuçta faşist beyaz Amerikalı ilemuhafazakar beyaz İngiliz’in çekişmesini göreceğiz. Sürpriz yapma olasılığı olan ise Parasite’ın kurduğu harika evren elbette.
KAZANIR: Once Upon a Time in Hollywood
KAZANABİLİR: 1917
KOSTÜM TASARIMI:
Bir kostümlü drama olan Little Women elbette favori. Filmin karanlık atmosferi, izleyicinin kostümlerdeki detayları görmesine engel olabilir. Tek handikabı bu. BAFTA’da zafere ulaşması filmin elindeki en büyük koz. Nazi Almanyası üniforma kostümleri de gayet iyiydi. Sektörün filme olan sevgisi burada epey artabilir. Pitt’in sarı tişörtü ve DiCaprio’nun deri ceketi kazanmasın lütfen! Ayrıca ne Joker’in ne de The Irishman’in ceketleri ilgimi çekiyor açıkçası.
KAZANIR: Little Women
KAZANABİLİR: Jojo Rabbit
MÜZİK:
Müziğin filmdeki atmosferin oluşturulmasında başrol oynadığı ve etkisinin belirgin bir şekilde hissedildiği iki film var karşımızda: Joker ve 1917. Joker zaten her yerden ödül alarak favoriliğini netleştirdi. Sürpriz yaşanması çok düşük bir ihtimal. Bir kadın müzisyenin sahneye çıkması ayrıca sevindirici bir durum. Filmi izlediğim günden bu yana, müziklerini açıp hayran hayran dinlemediğim akşam yok. Aşığıyız. Veee Hildur ablanın askerleriyiz!
KAZANIR: Joker
KAZANABİLİR: 1917
ŞARKI:
(I’m Gonna) Love Me Again zamanla iyice favori pozisyonuna yerleşti ve koltuğu kimseye devredeceğini zannetmiyorum. Geçmiş yıllardaki Shallow, City of Stars, Glory, Skyfall gibi net favori mi emin değilim. Çünkü güçlü bir tehdit hala savılabilmiş değil. Kim mi? Elbette Stand Up!
KAZANIR: (I’m Gonna)Love Me Again
KAZANABİLİR: Stand Up
SES KURGUSU:
Ses kategorilerinin ödül geçmişlerine bakıldığında genelde aynı filmin iki ödülü de aldığını ve bu filmin genelde büyükbütçeli savaş filmleri veya müziğin yoğun kullanıldığı filmler olduğunu görürüz. 1917’nin etki gücü de düşünüldüğünde Ford v Ferrari’nin öne çıkacağını düşünmüyorum.
KAZANIR: 1917
KAZANABİLİR: Ford v Ferrari
SES MİKSAJI:
Niye sesin iki kategorisi var? İşsiz misiniz be!
KAZANIR: 1917
KAZANABİLİR: Ford v Ferrari
SAÇ VE MAKYAJ:
Bombshell zaten bütün saç ve makyaj ödüllerini aldığı için başka bir filmi ön plana çıkarıp dikkat çekmenin bir anlamı yok. İki yıl önceki Darkest Hour kadar favori neredeyse. Sürpriz yapabilecek film elbette ki Joker.
KAZANIR: Bombshell
KAZANABİLİR: Joker
GÖRSEL EFEKT:
92. Akademi Ödülleri’nin en kestirilmesi güç kategorisi bubence. Akademi’nin bu dalda dahi fantastik filmlere pek yüz vermediğini, adaylar arasında en iyi film ödülüne oynayan birinin bulunması halinde o filmin avantajlı konuma geldiğini biliyoruz. Bu nedenle 1917 ismi öne çıkıyor. The Irishman’e diğer 9 dalda yüz verilmeyip filmin bu dalda değerlendirilmek istenmesi düşüncesi ürkütücü ve iğrenç. Umarım böyle bir senaryo gerçekleşmez. The Lion King çöplüğünün görsel şamatasını alternatif kazanan olarak yazıp kaybolayım en iyisi. Acayip sinirlendim.
KAZANIR: 1917
KAZANABİLİR: The Lion King
ULUSLARARASI FİLM:
Parasite’in bu ödülü alacağı neredeyse Cannes Film Festivali’nin düzenlendiği mayıs ayından beri belliydi. 2018’de Roma, 2015’te Son of Saul, 2014’te Ida, 2013’te The Great Beauty, 2012’de Amour, 2011’de A Separation’ınmutlak favorilikleri nasıl aylar öncesinden belli olduysa, bu yıl da aynı manzara ile karşı karşıyayız. “En İyi Film” dalının ana favorilerinden bir kere, ne konuşuyorsam!
KAZANIR: Parasite
KAZANABİLİR: Pain and Glory
ANİMASYON:
Son 10 yılın en çekişmeli animasyon yarışı yaşanıyor. Sebebi de her kafadan bir ses çıkması. Toy Story 4 Critics’ Choice ve PGA’da, Missing Link Altın Küre’de, Klaus ise BAFTA ve Annie ödüllerinde zafere ulaştılar. Ancak özellikle Klaus’un son zamanlardaki yükselişi göz yaşartıcı cinsten! BAFTAödüllerinin Oscar oylama sürecinde dağıtıldığını ve Klaus’un öne çıktığını söylemek mümkün. Dolayısıyla Missing Link’ten daha fazla sürpriz yapma ihtimali var. Ben Toy Story’den vazgeçeceklerini zannetmiyorum.
KAZANIR: Toy Story 4
KAZANABİLİR: Klaus
BELGESEL:
American Factory, For Sama ve Honeyland arasında geçmesi beklenen yarışta kimin kazanacağı muamma. American Factory Cinema Eye ödülünü; For Sama ise BAFTA ve IDAödüllerini kaptı. Honeyland ise hem belgesel hem de uluslararası film adaylığı alarak çok sevildiğini gösterdi. American Factory’nin arkasında Obama çiftinin yapım şirketi var bir kere. Daha önce Amerika’da üretim yapan bir camfabrikasının ekonomik kriz nedeniyle kapanması üzerine, yıllar sonra Çin menşeli bir şirketin fabrikayı tekrar açma girişimi ve hikayesi konu ediliyor. Çin-Amerika arasındaki üretim farklılıkları, kapitalizm, işçi hakları ve sömürü düzeni gibi hususlara değinilmesiyle ön plana çıkıyor. Belgesel, konu itibariyle Amerika’nın yakın tarihi ile ilgileniyor ve sadece bu durum bile belgeselin Oscarlarda işini kolaylaştırıyor. For Sama Suriye’de yaşanan insanlık dramını konu ediniyor. Honeyland ise bir doğa belgeseli. Balkanlar’da geçimini yabani arılar yoluyla sağlayanların hikayesinin anlatıldığısıcak, samimi bir belgesel. Belgeseldeki samimiyet ve egzotik hava Akademi’yi epey etkilemişe benziyor, ki yapım 2 Oscar adaylığı alabildi. Ben, kendilerini anlatan belgesele daha fazla eğilim göstereceklerini düşünüyorum.
KAZANIR: American Factory
KAZANABİLİR: Honeyland