11. CANLANDIRANLAR ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ 23 EKİM’DE ANİMASYON SEVERLERLE BULUŞUYOR

Canlandıranlar Derneği tarafından düzenlenen Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali, bu yıl 23-29 Ekim tarihleri arasında yeniden İstanbul’da.

11. kez düzenlenen festival kısa ve uzun metraj film gösterimleri, yarışma bölümü, okul gösterimleri, söyleşi ve atölye etkinlikleri ile animasyon dünyasının Türkiye’deki buluşma noktası olmaya devam edecek. Bu yıl festivalin teması; ortak üretim, dayanışma ve yardımlaşmaya vurgu yapmak üzere Elden Ele Animasyon.

Festival bu yıl, iki ana mekanda gerçekleştirilecek: Taksim’deki Institut Français ve Kadıköy’deki Müze Gazhane.

Festival programında 14’ü Türkiye yapımı olmak üzere 78 kısa yarışma filmi, 10 kısa yarışma dışı film ve 4 uzun metraj film yer alıyor.

Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra tarihi kayıtlar olarak nitelendirilebilecek önemli söyleşiler ve ilgi çekici atölye çalışmaları gerçekleşecek.

Elden Ele Animasyon temasının bir örneği olarak festivalin tanıtım filmi şu anda Canlandıranlar ve gönüllüleri tarafından ortak bir çalışmayla üretiliyor.

CUFF 11 Yarışma Jürisi:

Animasyon yönetmeni ve set tasarımcısı Merve Çaydere, Basement Animation Studio’nun Kurucusu ve Yaratıcı Direktörü Mbuotidem ‘MBY’ Johnson, Effat Üniversitesi Sinematik Sanatlar Okulu Başkanı ve Uluslararası Animasyon Film Derneği ASIFA’nın Başkan Yardımcısı Mohamed Ghazala.

Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali Kısa Metraj Seçkileri:

Yarışma ve yarışma dışı tam film listesine Canlandıranlar web sitesinden ulaşılabilir.

Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali’nde Gösterilecek Uzun Metraj Filmler:

Firavun, Vahşi Adam ve Prenses / Le Pharaon, le Sauvage et la Princesse  

Yönetmen: Michel Ocelot / Fransa-Belçika (2022) 1h23 – Genç İzleyiciler

Firavun, Vahşi Adam ve Prensestam 10 yıl önce Canlandıranlar Festivali’nin konuğu olarak İstanbul’a gelen, başarılı Fransız yönetmenin son filmi.

Filmde olaylar üç masal, üç dönem ve üç  dünyanın etrafında şekilleniyor; eski bir Mısır destanı, Ortaçağ’dan bir Fransız efsanesi, Osmanlı kostümleri içinde Türk saraylarında geçen bir 18. yüzyıl fantezisi… Görkemli tanrılar, isyankar tiranlar, keyfi yerinde kanunsuzlar, kurnaz aşıklar, başına buyruk prensler ve prenseslerle dolu bu çok renkli film birbirine tezat rüyalara dalmak isteyenler için birebir.

Köpekler ve İtalyanlar Giremez / Interdit aux chiens et aux Italiens

Yönetmen: Alain Ughetto / Fransa, Belçika, İsviçre, İtalya, Portekiz  (2021) 1s10d Dram, Tüm İzleyiciler

Köpekler ve İtalyanlar Giremezgeçen yıl Annecy Film Festivali’nden aldığı Jüri Özel Ödülü’nün yanı sıra çeşitli uluslararası festivallerden 12 ödül kazanarak dönen, etkileyici bir stop-motion belgesel-drama.

Yirminci yüzyılın başında, İtalya’nın kuzeyinde, yaşam çok zorlaşmıştır ve Ughetto’lar yurtdışında her şeye yeniden başlamayı hayal etmektedir. Luigi Ughetto Alpleri aşarak Fransa’da yeni bir hayata başlar ve sevgili ailesinin kaderini sonsuza dek değiştirir. Ailenin hikayesinin peşine torun düşer. Yönetmenin büyükannesi Cesira’yla hayali bir sohbet biçiminde kurgulayarak ona öğrenmek istediği her şeyi sorduğu bu film, 19. yüzyıl sonunda yaşayan İtalyan göçmen kuşağının yaşamlarına tanıklık ederken cesaretlerine saygı duruşunda bulunuyor.

Kör Söğüt, Uyuyan Kadın / Blind Willow, Sleeping Woman

Yönetmen: Pierre Földes / Fransa Lüksemburg, Kanada, Hollanda (2022) 1s48d Dram, Yetişkinler

Kör Söğüt, Uyuyan Kadın, hem yönetmenliğini hem de müziğini Pierre Földes’in üstlendiği bu animasyon film, Haruki Murakami’nin aynı adı taşıyan kısa hikâye koleksiyonunun animasyon uyarlamasıdır. 2022’de Annecy’de Özel Jüri Ödülü kazanan film pek çok festival seçkisinde yer aldı. Film, sadece dünya genelindeki Murakami hayranlarına değil, aynı zamanda büyülü gerçekçiliğe ilgi duyan izleyicilere hitap ediyor.

Filmdeki karakterler yaşadıkları deprem ve dev bir kurbağa aracılığı ile gerçek kimlikleriyle yeniden bağ kurmaya çalışırlar. Anılar, rüyalar ve hayallerle bezenen hikayelerdeki kahramanlar kendilerinden bile gizledikleri gerçeklerle yüzleşirler.

Önemli Uyarı: Film deprem teması içerdiği için bazı izleyicilerde rahatsızlık hissi uyandırabilir.

Linda Tavuk İstiyor! / Linda veut du poulet!

Yönetmenler: Chiara Malta, Sébastien Laudenbach / Fransa, İtalya (2023) 1s16 d Dram, Tüm İzleyiciler

Linda Tavuk İstiyor! yılın en sevilen bağımsız animasyonları arasında gösteriliyor. Bu yıl Annecy’de hem izleyicilerin hem de jürinin beğenisini kazanan bu dinamik, stilize, eğlenceli ve dokunaklı film Cristal yani Büyük Ödül’ün de sahibi oldu. Ortak yönetmen Sébastien Laudenbach’ın son derece kişisel grafik anlatım stiline, festivalimizde önceki yıllarda gösterilen Elsiz Kız filminden aşinayız. Linda Tavuk İstiyor! Annecy’nin dışında Cannes Film Festivali’nde de büyük beğeni topladı.

Filmde Linda, annesi Paulette tarafından haksız yere cezalandırılır. Hatasını anlayan Paulette bunu telafi etmek için her şeyi yapmaya hazırdır. Linda çok küçükken kaybettiği babasının pişirdiği gibi yapılmış biberli tavuk yemek ister. Yemek yapmayı bilmeyen Paulette, üstelik ülkede genel grev varken, tüm dükkanlar kapalıyken acaba bunu başarabilecek mi?

Etkinlikler, Konuşma ve Atölyeler

Saygı Kuşağı: Meray Ülgen – Film Gösterimi ve Sohbet

Canlandıranlar Festivali ilk yılından bu yana Saygı Kuşağı’nda animasyon dünyasından önemli isimlerle arşiv değeri taşıyan derinlemesine sohbetler yapıyor. Bu sene Saygı Kuşağı’nda animasyon severler unutulmuş bir filmi keşfetmeye davet ediliyorlar. Ödüllü bir oyuncu, yazar ve yönetmen olarak tanınan Meray Ülgen 1970 yılında, Hisar Film Festivali’nde birincilik ödülü kazanan, sessiz bir kısa stop-motion animasyon film yaptı: Bir Gün. Ancak bu onun ilk ve son animasyon filmi oldu. Bu söyleşide Meray Ülgen ile hem unutulmuş animasyon macerası ve 70’li yıllar konuşulacak hem de filmin müzik eklenmiş yeni hali izleyicilere sunulacak. Canlandıranlar Festivali’nde Bir Gün filmi, Süleyman Alnıtemiz’in özgün müziği eşliğinde ilk defa izleyici karşısına çıkacak.

Bir Gün (1970)

Yönetmen: Meray Ülgen , 12’

Görüntü Yönetmeni: Berke Armay

Orijinal Müzik: Süleyman Alnıtemiz

Çağdaş Bestecilerimiz ve Animasyon – Film Gösterimi ve Sohbet

Mimaroğlu belgeselinin yönetmeni Serdar Kökçeoğlu’nun önerisiyle şekillenen bu etkinlikte, animasyon yönetmenleri kadar ikinci kuşak çağdaş Türk bestecileri de başrolde. Kökçeoğlu, yeni projesi 20. Yüzyılın Sesleri: Usmanbaş belgeselinin araştırmaları sırasında Bülent Arel’in müziklerini yaptığı, sanatçı Irving Kriesberg’in yönettiği, 1970’li yıllardan beri izleyiciyle buluşamayan Out of Into animasyon filmine denk gelir. Kökçeoğlu ayrıca animasyon filminde bir başka çağdaş Türk bestecisi İlhan Mimaroğlu’nun bestesini kullanabilmesi için yönetmen Pelin Kırca‘ya destek verir, ardından ortaya Annecy gibi festivallerde kendine yer bulan The Crowd isimli bir kısa animasyon film çıkar. Genç kuşak animatörler, besteciler ve sanatçılar için ilham verici olacak bu etkinlikte Serdar Kökçeoğlu araştırmalarını, Pelin Kırca ise deneyimlerini aktararak çağdaş bestecilerimiz ve animasyon arasındaki ilişkileri ele alacaklar. Irving Kriesberg’in müzisyen oğlu Matthias Kriesberg de yolladığı bir video mesaj ile hem çağdaş müzik araştırmaları hem de animasyon tarihimiz açısından önemli olan bu buluşmaya katkıda bulunacak.

Etkinliğin ilk bölümünde, Out of Into ve The Crowd filmlerinin gösterimi gerçekleşecek. Bu iki filmin ortak özelliği;  festivallerin yanı sıra çağdaş sanat sergilerinde de sanatseverlere sunulmuş olmaları.  

Out of Into (1972) Yönetmen: Irving Kriesberg Müzik: Bülent Arel 16’

The Crowd (2022) Yönetmen: Pelin Kırca Müzik: İlhan Mimaroğlu 7’ 6’’

Sanal Gerçeklik için Film Çekmek Ne Demek?

Deniz Tortum ve Virgile Mangiavillano, sanal gerçeklik içeren bir animasyon film yapmanın aşamaları ve kendine has zorlukları üzerine konuşacaklar.

Müze Gazhane’de Film Okuması

Müze Gazhane’nin Salı günleri yapılan film okumaları için Canlandıranlar Festivali kapsamında Beykoz Üniversitesi Animasyon ve Çizgi Film Bölüm Başkanı, doktorasını Japonya’da Anime üzerine yapmış olan Selen Çalık bir sunum yapacak.

Merve Çaydere Stop Motion Üzerine

Jüri üyemiz Merve Çaydere, günümüzde stop motion film yapmanın incelikleri konusunda izleyicilerle konuşacak.

Atölyeler

Canlandıranlar Festivali kapsamında, Müze Gazhane ve Institut Fançais’de animasyon sever yetişkinler, gençler ve çocuklar için çeşitli atölyeler yapılacak. Atölyelere katılım ücretsizdir.

Etkileşimli Animasyon Atölyesi

Yürütücülüğünü Kaan Tanhan’ın yapacağı Müze Gazhane’de gerçekleşecek bu atölye, animasyonda deneysel, teknolojik ve yenilikçi yaklaşımlara ilgi duyanlara özellikle hitap ediyor.  

Zoetrop Yapımı Atölyesi

Yütütücülüğünü Ferhat Akbaba’nın yapacağı, Müze Gazhane’de gerçekleşecek bu atölyede zoetropun ne olduğu ve nasıl çalıştığına odaklanılacak, daha sonra, uygulamalı olarak her katılımcı kendi zoetropunu tasarlayacak.

Kendi Kitabını Tasarla Atölyesi

Yürütücülüğünü Eda Çağıl Çağlarırmak’ın yapacağı, 9-13 yaş grubuna yönelik bu atölyede çocuklar kağıtları katlayarak mini çocuk kitabı hazırlayacaklar. İç sayfalarına kendi hikayelerini çizecek, kapak ve arka kapak tasarlayacaklar. Atölye sonunda katılımcıların kendilerine ait mini çocuk kitapları olacak.

VR Film Deneyimi

Institut Français’da bulunan VR alanında artırılmış gerçeklik ile üretilmiş animasyon filmler seyretmek mümkün olacak.

Biletler

Festivalin tüm etkinliklerine tek bir pass ile girilebilecek. Pass’lar Canlandıranlar web sitesinden ve Institut Français’dan temin edilebilecek.

Diğer Yazılar: FikriSinema
İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NDE YEPYENİ BİR BÖLÜM: CINEMANIA
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (IKSV) tarafından 5-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 36....
Devamını Okuyun
Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir