Özellikle ben ve benim gibi çizgi roman severler, Marvel’ın 2008 yılında Demir Adam ile oluşturmaya başladığı sinematik evreninde yer alan filmleri Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı filmine kadar keyifle izlerken, bir yandan da filmlerin eksik yönlerinin de bilincinde olduk. Avengers’ı oluşturan en önemli kahramanların kişisel hikayelerini ve nasıl Avengers’a katıldıklarını solo filmlerinde izledik. Bu filmler her bir kahramanın özelliğine göre bol aksiyonlu, komik, absürd veya karanlık yapımlar oldu. Hepsi Avengers filmlerinde bir araya geldiklerinde ise heyecanımız artsa da daha büyük eksiklerle karşılaştık. Bu eksiklerin en önemlisi Avengers’ın dünyadaki kötülüklerden uzaklaştırılıp güçlerini uzaylı düşmanları yenmeye odaklamaları oldu. Böylece Marvel Sinematik Evreni çizgi roman kahramanlarının bir araya geldiği kanlı canlı bir evren olmaktan çıkıp bilgisayar efektlerinin ön planda olduğu yapay bir evrene dönmek üzereydi. Ta ki bu filme, yani Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı filmine kadar.
Birbirleriyle çok iyi anlaştıkları söylenemese de başlarından geçen onca savaştan sonra birbirlerinin en iyi dostu olan bu kahramanlar dünyayı kötülükten kurtarma adına farklı yollar seçtiklerinde ister istemez rakip olurlar. Dünyayı kurtarmak için hiçbir kuruma bağlı olmayı kabul etmeyen Kaptan Amerika ve arkadaşları ile dünyayı kurtarırken bir yandan da yıkıma sebep olduklarını düşünen bu yüzden de denetim altında tutulmayı kabul eden Demir Adam ve arkadaşları artık aynı takımda değildirler. Elbette birbirlerine düşman da olmayan bu iki grup birbirlerini öldürme amaçlı değil durdurma amaçlı mücadele etmeye başlarlar. Ancak bu kez ortak düşmanları bir uzaylı değil bir insan olduğundan ve kahramanları yok etmek için planlarını devreye soktuğundan işleri daha zordur. Çünkü bu kez savaş güçleriyle değil kalpleriyle katıldıkları bir savaş olacaktır.
Az önce belirttiğim gibi bu filme kadar serinin diğer filmlerinde gözle görülür eksikler vardı. Seyirciyi rahatsız eden bu eksiklerin büyük bir çoğunluğu Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı filmi ile giderilmiş durumda. Çizgi roman kahramanlarının en büyük güçsüzlüklerinin iç dünyalarında yaşadıkları sorunlar olduğunun farkına varan Marvel, sinematik evrenine de bunu taşımış durumda. Fazla gelişmiş uzaylılarla savaştan benlikleriyle mücadele eden kahramanların hikayesine dönmek Marvel’in özüne dönüşünü sağlamış ve ortaya iyi bir film çıkartmış.
Birbirlerini durdurmak için şiddete başvurmak zorunda kalan kahramanların savaşı doğru kurgulanmış bir hikayeyle iyi bir film çıkmasını sağlamış. Özellikle bu evrenin (Deadpool’u saymazsak) en esprili iki karakteri Ant-Man ve Örümcek Adam’ın bu filme dahil olmalarıyla komedi unsurunun dozunda artması önceki filmlerle kıyaslandığında bu filme büyük avantaj sağlamış durumda. Avengers filmlerinde Demir Adam’ın kendini beğenmiş karakteri ve Hulk’un herkese karşı dinmeyen öfkesi sayesinde ortaya çıkan komik durumlara kıyasla bu filmde ortaya konan mizah anlayışı karakterlerin çizgi romanlarındaki hallerine yaklaşmalarını sağlamış. Sony’nin Marvel’la uzlaşması ile seriye dahil olan ve Sony’nin Andrew Garfield’ın başrolünde olduğu seride bir nebze yaklaştığı güçlü mizah anlayışına sahip Örümcek Adam’ın bu filmde özüne dönmesi hem bu filmi yukarı çekip hem de yeni solo Örümcek Adam filmine duyulan merakı arttırdı.
Sözün özü her seferinde dünyayı uzaylı çöplüğüne çeviren Avengers filmlerine nazaran insani sorunları ön plana çıkartan ve hem birbirleriyle hem de kendileriyle mücadele eden kahramanları izlediğimiz Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı, Marvel Sinematik Evreni’nin bu zamana kadar yaptığı en iyi işlerden biri. Her filmle birlikte acemiliklerini üzerinden atan yapımcılar bu filmle birlikte en derli toplu yapıma imza atmış durumdalar. Böylece 2018 yılında vizyona girecek olan yeni Avengers filminden iyi bir gişe hasılatı elde etmeyi garantilemiş durumdalar. Avenger demişken de neredeyse bütün kahramanlar yer almasına rağmen neden bu filmin adının Avengers değil de Kaptan Amerika olduğunu merak ediyor olanlar için basit bir açıklama yapayım. Avengers filmlerinde takım olan kahramanların bu filmde birbirleriyle savaşmaları ve Kaptan Amerika’nın savaşma sebebine odaklanılması filmi bir Avengers filmi değil Kaptan Amerika filmi yapıyor. Her halükarda Kaptan Amerik: Kahramanların Savaşı oldukça iyi bir süper kahraman kadrosuyla ve iyi bir kurguyla izlenmeyi hak ediyor.