SİNEMATEK/SİNEMA EVİ’NİN BAHAR PROGRAMI KONUKLARI ASGHAR FARHADİ VE HARRY KÜMEL 

Sinematek/Sinema Evi, 2024 Bahar programında iki önemli sinemacıyı İstanbul’da seyirciyle buluşturacak: Karakteristik sinema diliyle hayatı sorgulayan çağdaş bir usta Asghar Farhadi ve sürrealizmin sinemadaki son temsilcisi sayılan benzersiz bir sinemacı Harry Kümel.

Sinematek/Sinema Evi çığır açan klasiklerden kült eserlere sinema sanatının parlak örneklerinden oluşan yeni bir seçki sunuyor. 02.05.2024 – 30.06.2024 tarihleri arasında izlenebilecek programın heyecan verici sürprizi Asghar Farhadi ve Harry Kümel Sinematek/Sinema Evi’nin konuğu oluyor.

Ana Program: Sergey Parajanov ve Ötesi

2 Mayıs’ta başlayacak yeni program, Sergey Parajanov sinemasına odaklanıyor. Gürcistan’ın Tiflis kentinde dünyaya gelen Parajanov tarihin en önemli sinema sanatçılarından birisi. Farklı disiplinleri bir araya getiren, hayatı bir tuval gibi kullanan, kendi hayatını bir performansa dönüştüren bu benzersiz sanatçının, taklit etmesi mümkün olmayan ancak bugüne dek sayısız sanatçıya ilham veren renkli, katmanlı ve son derece etkileyici film dünyasını keşfetmeyi hedefleyen ana programda Parajanov’un Narın Rengi (Sayat Nova), Âşık Garip (Ashug-Karibi), Suram Kalesi Destanı (Ambavi Suramis tsikhitsa), Pirosmani Teması Üzerine Arabesk Çeşitlemeler (Arabeskebi Pirosmanis temaze) filmlerinin yanı sıra görsel dünyaları ve odaklandıkları dönem itibarıyla Parajanov sinemasıyla paralellikler taşıyan iki eser, Tengiz Abuladze’nin Pişmanlık (Monanieba) ve Giorgi Shengelaia’nın Pirosmani (1969) filmleri yer alıyor.

Suram Kalesi Destanı (Sergey Parajanov, 1985)

Ustayla Buluşma: Asghar Farhadi

Çağımızın en önemli sinemacılarından, İranlı yönetmen Asghar Farhadi, değişen perspektifler üzerine kurduğu karakteristik sineması hakkında konuşacağı ve deneyimlerini paylaşacağı bir Ustalık Dersi vermek için GAIN’in katkılarıyla Sinematek/Sinema Evi’ne konuk oluyor.

Elly Hakkında (Asghar Farhadi, 2009)

Harry Kümel

Yeni programın heyecan verici bir diğer konuğu ise Belçikalı kült sinemacı Harry Kümel. Sürrealizmin sinemadaki son temsilcisi sayılan yönetmen, Sinematek/Sinema Evi’nde bizzat seyirciyle buluşacak.

Kırmızı Dudaklar (Harry Kümel, 1971)

Avrupa’nın en ilgiye değer sinemacılarından birisi olmasına karşılık geniş kitlelerce tanınmayan Kümel’in benzersiz sinemasını keşfetme olanağı sunan program kapsamında yönetmenin Kırmızı Dudaklar (Les lèvres rouges), Joachim Stiller’in Gelişi (De Komst Van Joachim Stiller), Mösyö Hawarden (Monsieur Hawarden) ve Malpertuis filmleri gösterilecek.

Sessiz Perşembe: Victor Sjöström

Sinematek/Sinema Evi’nin düzenli programlarından Sessiz Perşembe, erken dönem sinemanın sessiz eserlerini canlı müzik eşliğinde seyirciyle buluşturmaya devam ediyor.

Eye Filmmuseum’un sessiz film küratörü Elif Rongen-Kaynakçı danışmanlığında hazırlanan ve Kurukahveci Mehmet Efendi’nin katkılarıyla seyirciyle buluşan bu bölüm kapsamında yeni programda, İsveç sinemasının Altın Çağı sayılan dönemin öncülerinden Victor Sjöström’ün başyapıtları, Bir Adam Vardı (Terje Vigen) ve Hayalet Fayton (Körkarlenİsveç Film Enstitüsü’nün desteğiyle, yönetmeni bilinmeyen Carpentier’nin Hikâyesi (Le Roman de Carpentier) filmi ise İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle yine canlı müzik eşliğinde izlenebilecek.

Diğer Yazılar: FikriSinema
MERT TURAK VE ÖZGE BORAK’IN ROL ALDIĞI “KUM ZAMBAĞI”, 5 TEMMUZ’DA SİNEMALARDA
Mehmet Demir Yılmaz’ın yazıp yönettiği, yapımcılığını Koz Yapım’ın üstlendiği “Kum Zambağı”, 5...
Devamını Okuyun
Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir