YETENEKLİ GENÇ KADIN

Öncelikle bu yazıyı ben yazdığım için özür dilerim. Kadınlar hakkında kadınlardan daha çok konuşan, ahkam kesen, şiddete tanık olduğunda kafasını çevirip sosyal medyada yorum yapan, daha da acısı şiddeti (fiziksel veya psikolojik) uygulayan biz erkeklerin belki de sadece susup izlemesi ve ardından şapkasını önüne alıp düşünmesi gereken filmlerden biri Yetenekli Genç Kadın. Kadınların maruz kaldığı her olumsuz durumda karşısındaki erkeklerin toplum ve adalet önünde haklı kabul edildiklerini bir kez daha izleyicisine hatırlatan bir film.

Yetenekli Genç Kadın, kara komedi havasında başlayıp, hayatın en acı taraflarından birisini gözler önüne sererek devam ediyor. Film yavaş yavaş bu kara komedi havasından çıkıp tam bir drama evriliyor. Kadına şiddet olaylarında en çok duyduğumuz söz kalıplarından “o kadar içmeseydi”, “ikimiz de sarhoştuk”, “bir hata yaptım, geçmişte kaldı” gibi birkaçını duyduğumuz anlar filmin drama evrilme noktaları oluyor.

Yönetmen Emerald Fennell, aşırılığa kaçılıp dram dozu arttırılarak abartılı hale gelebilecek bir konuyu ilmek ilmek işleyerek doğru bir iş yapmış. Psikopat bir kadın karakter izlediğimizi düşündürerek bizlerle tanıştırdığı Cassandra veya tanıdıklarının hitap ettiği şekliyle Cassie’nin yaptıklarının altında yatan duygusallığı, filmin temelini oluşturuyor. Geçmişte idol olarak gördüğü en yakın arkadaşının yaşadıklarının yarattığı travmayı, bu travmaya neden olan erkeklere de yaşatmayı bir görev ediniyor.

Özellikle filmin başlarında mekan ve renk kullanımları Wes Anderson’ı anımsatıyor. Filmin genelinde ise Lanthimos’un filmlerinde hissettirdiği boşluk ve acı duygusunu görebiliyoruz. Başarılı bir kadın yönetmeni iki erkek yönetmene benzetme yoluyla anlatarak pek doğru bir şey yapmadığımın farkında olarak, sadece filmin hissettirdiklerini anlatabilmek adına bu benzetmeleri yaptığımı belirtmeliyim. Fennell’in kendine ait tarzı olduğu çok açık ve sonraki filmlerinde de bu tarzı çokça öveceğimize eminim.

Carey Mulligan’a Beni Asla Bırakma filmindeki duru oyunculuğundan beri hayran olan biri olarak objektif yaklaşamıyor olabilirim ancak filmin izleyiciye vermek istediği duygu yoğunluğunu verebilmesini Mulligan’ın oyunculuğuna borçlu olduğunu da söyleyebilirim. Karakterin hissettiklerini içselleştirmeyi başaran oyuncu, her sahnede hisleri seyirciye aktarmayı beceriyor. Tek başına iddialı bir performans sergileyen oyuncunun yanında diğer oyuncuların hepsi yardım oyuncu olarak kalıyor.

Filmle ilgili tek eksik olarak senaryonun belli bir bölümünden bahsetmek mümkün. Cassie’nin ilişkisinin başlangıcı, devamı ve sonu oldukça tahmin edilebilirdi. Bu anlamda, filmin final öncesi heyecanı zirveye çıkartması gerekirken, tahmin edilebilir durum finalin havasına girilmesini bir nebze önledi.

Yetenekli Genç Kadın, kadınlara yapılan tacizin, tecavüzün, şiddetin, baskının yarattığı etkileri bu olayların hiçbirini göstermeden ama sonuna kadar hissettirerek anlatıyor. Adalet terazisinin hiçbir zaman adil olmadığı, cinsiyete, sosyal duruma, toplumdaki sınıfa göre kararların alındığı ancak alınan bu kararların veya adalet olmadığı için rahatlıkla yapılan kötülüklerin insan hayatına nasıl etki ettiğini gösteren Yetenekli Genç Kadın kesinlikle 2020 yılının iyi yapımlarından biri.

Diğer Yazılar: Ahmet B.
Onur Savaşı
Herkesin birbirini tanıdığı küçük bir kasabada yaşayan, herkes tarafından saygı duyulan bir...
Devamını Okuyun
Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir